هر آنچه باید درباره راش پوستی بدانید
پوست بسیاری افراد در طول زندگی دچار راش یا بثورات پوستی می شود. راش پوستی می تواند با درد و خارش همراه باشد و باعث ناراحتی فرد شود.. راش پوستی یا بثورات ناحیه ای از پوست متورم و تحریک شده است که در الگوهای مختلف و سایه های متفاوت قرمز، بنفش یا قهوه ای ظاهر می شود. بثورات پوستی می تواند قرمز، ملتهب، برآمده و همچنین خشک، خارش دار یا دردناک باشد. برخی از دلایل بثورات جلدی واکنش های آلرژیک به محیط، غذا یا داروها است، در حالی که برخی دیگر به دلیل یک اختلال پوستی، بیماری زمینه ای یا عفونت ظاهر می شوند. برخی از انواع راش پوستی به خودی خود برطرف می شوند؛ اما برخی دیگر مزمن بوده و نیاز به درمان دارند. بهتر است قبل از اینکه بثورات را درمان کنید، با متخصصین پوست مشورت کنید تا از بدتر شدن شرایط پوست خود جلوگیری کنید.
راش پوستی و یا بثورات جلدی چیست؟
راش پوستی، بثورات پوستی ناحیهای از پوست است که متورم، ملتهب یا تحریک شده است. بثورات پوستی میتواند شامل برجستگیهای پوستی شبیه جوش یا زخم باشد. پوست لکه دار، پوسته پوسته یا قرمز و خارش یا سوزش پوست آلرژنها، گرما و برخی بیماریهای خاص همگی میتوانند باعث بروز چنین واکنشهای پوستی شوند. برخی از بثورات پوستی بلافاصله ایجاد میشوند، در حالی که برخی دیگر مدتی طول میکشد تا ایجاد شوند. برخی از آنها روی صورت ظاهر میشوند در حالی که برخی دیگر روی بازوها، پاها یا بالاتنه شعلهور میشوند. محل، ظاهر و رنگ بثورات پوستی همگی عواملی در تعیین تشخیص صحیح و درمان مناسب هستند.
علت ایجاد راش پوستی چیست؟
دلایلی که باعث ایجاد راش پوستی می شوند دو دسته می باشند عفونی و غیرعفونی:
دلایل غیرعفونی:
- آلرژی
- واکنش به دارو
- سیستم ایمنی ضعیف شده
- عوامل ژنتیکی
- خشکی پوست
- حساسیت به گیاهان
- مصرف برخی داروها
دلایل عفونی:
- عفونت های قارچی
- عفونت های ویروسی
- عفونت های باکتریایی
- انگل ها
علائم راش پوستی
بثورات یا راش پوستی می تواند علائم زیر را به همراه داشته باشد:
- بروز دانه هایی دردناک یا خارش دار بر روی پوست
- ایجاد برآمدگی های سفید یا قرمز رنگ روی پوست
- رنگ پریدگی پوست
- زمخت شدن پوست
- خشکی پوست
- از بین رفتن رنگدانه پوست
- قرمز شدن پوست
- زخم یا جراحت باز روی پوست
- ایجاد برآمدگی های گوشتی، زگیل یا سایر مشکلات پوستی
انواع راش پوستی
- راش پوستی بدون خارش
- راش پوستی خارش دار
- راش پوستی در نوزادان
بثورات پوستی یا راش پوستی نوزاد، به تورم یا تحریک پوست نوزاد گفته میشود که باعث میگردد پوست به صورت قرمز، متورم، دارای نقاط برجسته یا ناهموار به نظر برسد. بثورات پوستی ممکن است خارش داشته باشد و گاهی اوقات نیز با تب همراه است.
انواع بیماری های پوستی خارش دار
-
آبله مرغان
نوعی راش پوستی است که از تاول تشکیل شده است. ویروس واریسلا زوستر که معمولاً آبله مرغان نامیده می شود، باعث ایجاد راش های پوستی با تاول های خارش دار بر روی پوست می شود و روی قفسه سینه، کمر و دیگر قسمت های بدن پخش می شود. این بیماری معمولاً با سردرد و تب همراه است.
-
سرخجه یا روبلا
نقاط کوچک و قرمز رنگ در سرتا سر پوست بدن. راش ویروسی دیگری که کودکان و جوانان را درگیر می کند، روبلا یا سرخجه آلمانی می باشد. سرخجه موجب تشکیل راش هایی از نقاط قرمز برروی پوست می شود و مانند آبله مرغان از صورت به پایین را درگیر می کند.
-
کهیر
ضایعات پوستی خارش دار و ناگهانی. کهیر یا اورتیکاریا یک مشکل پوستی است که به طور ناگهانی به وجود می آید و موجب ضایعات پوستی قرمز و خارش داری می شود، که گاهی اوقات سوزش دارند. این مشکل پوستی در هر جایی از پوست ممکن است اتفاق بیفتد. حدود ۲۰ درصد از مردم حداقل یک بار در زندگی خود کهیر را تجربه می کنند.
-
راش های پوستی ناشی از واکنش آلرژیک به یک دارو
دو نوع راش پوستی ناشی از دارو وجود دارد. یکی از آنها بلافاصله پس از مصرف دارو اتفاق می افتد و اغلب با خارش، مشکلات تنفسی و التهاب زبان یا لب همراه است. در این صورت، فوراً باید تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرید. راش ناشی از دارو همچنین ممکن است چند روز یا حتی چند هفته بعد از مصرف دارو رخ دهد.این گونه راش های پوستی ممکن است با برآمدگی های پوستی، تغییر رنگ پوست به بنفش یا قرمز یا پوسته پوسته شدن و ضخیم شدن پوست همراه باشند.
-
بثورات گرمایی (یا عرق سوز شدن)
نوعی راش پوستی بعلت انسداد منافذ پوست با عرق. عرق سوز شدن یا راش های گرمایی، موجب بروز راش هایی می شوند که سوزش و خارش دارند. در این شرایط، برجستگی های کوچک پوستی نیز ممکن است ظاهر شوند. این شرایط در بین نوزادان شایع است؛ اما در هر سنی می تواند رخ دهد.
-
اینترتریگو
راش پوستی خارش دار در نواحی چین دار بدن. اینترتیگو، نوعی مشکل پوستی است که در چین های پوست زیر سینه ها، داخل ران ها، زیر بغل یا زیر چین های شکم رخ می دهد. چروکیدگی پوست باعث ایجاد راش های پوستی قرمز یا قهوه ای رنگ می شود، که می تواند با مخمر یا باکتری آلوده شود و با ترشح و خارش همراه باشد.
-
روزاسه
قرمزی و التهاب پوست صورت. بیماری پوستی روزاسه ، بیماری شایعی است که روی صورت افراد بالغ ایجاد می شود. علائم روزاسه شامل قرمزی گونه ها، بینی، پیشانی و چانه می شود. روی سطح پوست قرمز ممکن است رگ های خونی کوچکی مشاهده شود و همراه با آن برجستگی های پوستی و جوش ایجاد شود، گرچه این موارد ربطی به جوش زدن ندارد.
-
اگزما
پوست قرمز، خشک و خارش دار در هر جایی از بدن. نام دیگر بیماری پوستی اگزما ، درماتیت یا التهاب پوست می باشد. اگزما باعث می شود پوست شما دچار خارش، ترک، قرمزی یا گاهی اوقات ترشح شود. خراشیدن اگزما، باعث قرمزی و التهاب پوست شما می شود. اگزما، مسری نیست و علل رایج آن شوینده ها، صابون ها، پشم، الیاف مصنوعی، خشکی پوست و استرس می باشد.
-
درماتیت های تماسی
ضایعات پوستی ناشی از تحریک یا آلرژی پوست. درماتیت های تماسی بر اثر تماس هرگونه مواد آلرژی زا یا حساسیت زا با پوست ایجاد می شوند. احتمال تشکیل راش با مواد حساسیت زا بیشتر است و این مواد شامل حلال ها، آفت کش ها و مواد شوینده می شوند. درماتیت های تماسی آلرژی زا، معمولاً در اثر تماس با پیچک سمی، لوازم آرایش و فلزات خاصی مانند نیکل و داروهای استعمالی روی پوست ایجاد می شوند.
-
ایمپتیگو
راش پوستی ناشی از باکتری. ایمپتیگو، نوعی راش پوستی است که بر اثر عفونت پوستی ایجاد می شود و معمولاً بر اثر یکی از این دو باکتری می باشد؛ گروه استرپتوکوک یا استافیلوکوکوس اورئوس. این راش پوستی به صورت زخم ها یا تاول های قهوه ای و خشک در اطراف بینی یا دهان ظاهر می شود. این راش خارش زیادی دارد و بسیار مسری است. خراش دادن این راش و سپس دست زدن به نقاط دیگر بدن یا دست زدن به افراد دیگر، منجر به انتشار این بیماری می شود.
-
پسوریازیس
نوعی بیماری که چرخه رشد سلولهای پوستی را تحت تأثیر قرار می دهد. پسوریازیس یک بیماری التهابی مزمن است که می تواند موجب لکه های ضخیم و خشکی شود که با پوسته ی نقره ای پوشانده شده اند. این لکه های برجسته و خارش دار که پلاک نیز نامیده می شوند، در هرجایی از بدن می توانند ظاهر شوند.
درمان راش پوستی
راش پوستی با توجه به علت آن می تواند درمان های متفاوتی داشته باشد. از داروها و موارد زیر برای کنترل و برطرف کردن راش استفاده می شود:
- آنتی هیستامین های خوراکی
- کورتیکواستروئیدها
- داروهای ضد خارش
- داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن
- داروهای کنترل کننده پروتئین خون
- داروهای مسکن و ضد تورم
- اپینفرین
روشهای خانگی برای درمان بثورات پوستی
-
کمپرس سرد
یکی از راحت ترین راه ها برای کاهش التهاب و درمان راش پوستی استفاده از کمپرس سرد است که درد و خارش را کاهش می دهد و احتمال ایجاد بثورات جلدی جدید را کاهش می دهد.
-
آلوئه ورا
آلوئه ورا به عنوان یک ترمیم کننده ی زخم، ضدالتهاب، ضد میکروب، ضدویروس و آنتیاکسیدان می تواند مثل یک پماد برای راش پوستی استفاده شود.
-
جو دو سر
اگر قسمت کوچکی از بدنتان درگیر بیماری راش شده است می تواند جو دو سر را در آب مخلوط و نیم ساعت روی آن بگذارید و در آخر با آب ولرم بشوید. جو به عنوان یک ضدالتهاب و آنتی اکسیدان برای کاهش خارش پوست، خشکی و زبری پوست بسیار مناسب است.
-
روغن درخت چای
روغن درخت چای را می توان به عنوان یک ضدعفونی کننده و ضدالتهاب استفاده کرد و حتی برای بهبود برخی از عوارض پوستی مثل آکنه استفاده کرد.
-
جوش شیرین
یکی از روش های قدیمی درمان راش پوستی و رفع خارش پوست جوش شیرین است. برای استفاده از این این پودر می توانید آن را در آب ولرم ریخته و خیس کنید. قسمت موردنظر را با این مایع بشویید، خشک کنید و فراموش نکنید که از مرطوب کننده هم استفاده کنید تا پوستتان خشک نشود.
-
روغن نارگیل
روغن نارگیل با چربیهای اشباع زیاد خود خاصیت ضدعفونیکننده و ضدالتهابی قوی دارد. اسیدهای چرب نارگیل دارای خاصیت ضد باکتری، ضدویروسی، ضدالتهابی و درمانی هستند. مصرف منظم روغن نارگیل برای پوست، به آب رسانی آن کمک می کند و میزان لیپیدهای سطحی در افرادی که پوست خشک، پوسته پوسته و خارشدار دارند را افزایش می دهد.
-
سرکه سیب
سرکه سیب خاصیت ضد میکروبی و ضدعفونی زیادی دارد و برای کاهش خارش پوست شما دارد. حتی اگر سر شما دچار بثورات شده است می توانید از سرکه استفاده کنید.
-
نمک اپسوم
خیس کردن پوست با نمک اپسوم یا نمک حاوی منیزیم و غنی از مواد معدنی به تسکین خارش و پوسته پوسته شدن پوست کمک می کند. تحقیقات مرتبط با استفاده از نمک اپسوم نشان دهنده ی بهبود عملکرد سدیم پوست و حفظ رطوبت و کاهش التهاب است که از قدیم تا به حال به عنوان درمان خانگی راش پوستی شناخته می شود.
بهترین رژیم غذایی برای درمان راش پوستی
مواد غذایی نظیر حبوبات، هویج، سیب زمینی به خصوص از نوع سیب زمینی شیرین و مواد غذایی حاوی ویتامین c به بهبود بیماری شما کمک شایان توجهی خواهند کرد. در مقابل برخی مواد غذایی مثل تخم مرغ، لبنیات، گندم و سویا باعث افزایش میزان خارش و بثورات پوستی خواهند شد.
چه موقع برای درمان دانه پوستی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر بثورات پوستی همراه با هر کدام از علائم زیر باشد باید به متخصص پوست مراجعه کنید:
- گلودرد
- درد مفاصل
- درد هنگام لمس در نواحی نزدیک دانهی پوستی
- اگر به تازگی دچار نیش حیوانات یا حشرات شدهاید.
- وجود خطوط قرمز در نزدیکی دانهی پوستی
- ترشحات چرکی زیاد
- تغییر رنگ سریع پوست
- دشواری در تنفس یا احساس بستهشدن گلو
- درد شدید یا دردی که به مرور تشدید میشود.
- تب بالا
- گیجی
- سرگیجه
- ورم صورت یا اندامها
- درد شدید در سر و گردن
- استفراغ یا اسهال مداوم
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بیماری گال؛ علائم، تشخیص، پیشگیری و درمان
تاریخ انتشار : 1403-05-23تاریخ بروز رسانی : 1403-05-25 -
بیماری پروانه ای چیست؛ علائم بیماری EB
تاریخ انتشار : 1403-03-17تاریخ بروز رسانی : 1403-03-20 -
همه چیز در مورد بیماری پوستی کورک یا دمل
تاریخ انتشار : 1403-05-20تاریخ بروز رسانی : 1403-05-22 -
لنفوم پوستی چیست؛ انواع علائم و درمان
تاریخ انتشار : 1403-04-06تاریخ بروز رسانی : 1403-04-08 -
تغییرات پوست و مو در سن بلوغ
تاریخ انتشار : 1400-05-08تاریخ بروز رسانی : 1403-07-16
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .