علت و علائم هماتوم
هماتوم به طور کلی به عنوان مجموعه ای از خون در خارج رگ های خونی تعریف می شود. آنها به طور معمول، در اثر آسیب به دیواره رگ خونی به وجود می آید و خون از رگ خونی به بافت های اطراف منتقل می شود. این اختلال می تواند ناشی از صدمه به هر نوع رگ خونی (شریان، ورید یا مویرگ کوچک) باشد. معمولاً هماتوم به عنوان نوعی خونریزی توصیف می شود که کم و بیش لخته شده باشد؛ اما خونریزی فرایندی فعال و مداوم است. هماتوم یک مشکل شایع است که در نتیجه صدمه به یکی از رگ های خونی بزرگتر در بدن ایجاد می شود. بیشتر افراد در برخی از نقطه های زندگی دچار هماتوم می شوند. هماتوم می تواند مانند کبودی به نظر برسد؛ اما کبودی ها به دلیل آسیب رساندن به رگ های خونی کوچک به جای بزرگ بودن ایجاد می شوند. این اختلال ممکن است در هر رگ خونی، از جمله رگ ها، شریان ها و مویرگ ها رخ دهد. محل آن می تواند ماهیت آن را تغییر دهد. این اختلال یك مشكل بسیار شایع است كه بسیاری از افراد با آن روبرو می شوند.
علت هماتوم
آسیبدیدگی شایعترین علت ایجاد هماتوم است. وقتی افراد به آسیبدیدگی فکر میکنند، عموماً حوادث رانندگی، سقوط از بلندی، صدمات وارده به سر، شکستگی استخوانها و زخمهای ناشی از تیر خوردن در نظرشان میآید. هنگامیکه رگ خونی آسیبدیده است، خون به بافت اطراف نشت میکند. این خون میتواند منعقد یا لخته شود. هرچه میزان خونریزی بیشتر باشد، میزان تشکیل لخته (هماتوم) نیز بیشتر میشود.
آنوریسم
- داروها: داروهای رقیقکننده خون یا داروهای ضدانعقاد خون از جمله وارفارین (کومادین)، آسپرین، کلوپیدوگرل (Plavix)، پراسوگرل (Effient) و ریواروکسابان (Xarelto) که ممکن است باعث افزایش احتمال خونریزی خودبهخود و گسترش هماتوم شوند؛ زیرا بدن نمیتواند رگهای خونی را بهطور مؤثری ترمیم کند. این امر باعث میشود تا خون به طور مداوم در مناطق آسیبدیده نشت کند.
- بیماریها یا شرایطی که ممکن است تعداد پلاکتها در جریان خون را کاهش دهند (ترومبوسیتوپنی) یا عملکرد آنها را تحت تأثیر قرار دهند شامل عفونتهای ویروسی از جمله سرخچه، پاروو ویروس، اوریون، آبلهمرغان،HIV و هپاتیت C، آنمی آپلاستیک، سرطان در سایر بخشهای بدن، سوءمصرف الکل به مدت طولانی و کمبود ویتامین D هستند که ممکن است با هماتوم همراه باشند.
- آسیبهای ارتوپدی: شکستگیها همیشه در محل شکستگی با هماتوم همراه است. شکستگی در استخوانهای بلند مانند ران (استخوان ران) و بازوی فوقانی (استخوان بازو) میتواند با میزان قابلتوجهی از خونریزی همراه باشد.
- شکستگی استخوان لگن: این شکستگیها نیز میتوانند باعث خونریزی زیادی شوند؛ زیرا در اثر شکستن استخوانها میزان زیادی نیرو به آنها وارد میشود و رگها و شریانهای مجاور نیز آسیب میبینند.
- قاعدگی: در دوران قاعدگی، ممکن است خون داخل واژن بهجای آنکه سریعاً خارج شود در آن قسمت جمع شده و لختههای خونی کوچکی تشکیل شوند.
- بارداری: خونریزی واژینال و ایجاد لختههای خون یا هماتوم در حین بارداری طبیعی نیست و سریعاً باید به پزشک مراجعه شود.
- زایمان: ایجاد لختههای خون پس از زایمان تقریباً متداول است.
علائم هماتوم
علائم به اندازه و محل خونریزی بستگی دارند. درد، تورم، قرمزی و کبودی از علائم رایج هماتوم می باشند. در زیر به برخی از این علائم اشاره شده است:
- سردرد، مشکلات عصبی ضعف از یک طرف، مشکل در صحبت کردن، افتادن، گیجی و تشنج
- کمر درد، ضعف، از بین رفتن روده یا کنترل مثانه
- درد ناخن، ضعف ناخن، از بین رفتن ناخن، ناخن مخفی
- درد شکم و درد پهلو
گاهی ممکن است هیچ علامتی در بیمار دیده نشود. به عنوان مثال، اگر در داخل حفره شکم دچار خونریزی شود، می تواند قبل از بروز هرگونه علائمی مانند درد یا فشار ممکن است، خونریزی گسترش پیدا کند. از طرف دیگر، نوع کوچک آن در زیر ناخن می تواند درد زیادی را ایجاد کند؛ زیرا خون در فضای بسیار تنگ در زیر بستر ناخن منبسط می شود و باعث التهاب و سوزش ناخن و پوست اطراف می شود.
برای درمان مشکلات و بیماری های پوست ، مو و ناخن ، بهترین گزینه مراجعه به متخصص پوست است. متخصص پوست با دانش بالا و آگاهی نسبت به ساختار پوست میتواند در درمان بیماری و بهبود عوارض آن بسیار کمک کننده باشد. دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست، مو، کاشت مو و لیزر در سنندج برای رفع مشکلات و بیماری های پوستی شما آماده ارائه خدمت میباشند.
انواع هماتوم
هماتوم بر اساس نوع دارای ۳ درجه است:
- پتشی: لکههای کوچکتر از ۲ میلی متر قطر را پتشی (Petechia) مینامند. معمولاً پتشی در نواحی با افزایش فشار هیدرواستاتیک مانند پاها یا دور چشم (پلکها) بیشتر دیده میشود و خونریزی زیرمخاطی هم بیشتر در لثه و دهان دیده میشود. در این نوع از هماتوم، لکهها قرمز تا صورتی رنگ هستند.
- پورپورا: لکههای بین ۲ میلی متر تا یک سانتیمتر قطر را پورپورا (به انگلیسی: purpura) مینامند. معمولاً پورپورا در نواحی با افزایش فشار هیدرواستاتیک مانند پاها یا دور چشم (پلکها) بیشتر دیده میشود. لکهها به رنگ ارغوانی هستند.
- اکیموز: تغییر رنگ و کبودشدگی پوست در اثر خروج یا نشت خون در بافت زیرپوستی را خون مردگی، کبودی یا اکیموز (Ecchymosis) نام دارد. لکههای بیش از یک سانتیمتر قطر را خونمردگی مینامند. معمولاً در اکیموز لکهها قرمز تا صورتی رنگ هستند.
عوارض هماتوم
هماتوم درمان نشده گاهی میتواند عوارضی ایجاد کند. ازآنجاییکه هماتوم مغزی با انجام آزمایشات مختلف قابل تشخیص است، در صورت عدم تشخیص و درمان ممکن است به سردرد پایدار، سرگیجه یا مشکلات گفتاری منجر شود. به همین دلیل، هرکسی که دچار آسیب به سر یا جراحت شدید دیگری شده است باید به پزشک مراجعه کند.
تشخیص هماتوم
تشخیص این بیماری شامل معاینه جسمی به همراه بررسی تاریخچه پزشکی جامع بیمار است. به طور کلی، آزمایش خون خاصی برای تشخیص آن وجود ندارد؛ اما بسته به شرایط، آزمایشات می تواند شامل شمارش کامل خون (CBC) و پانل متابولیک و آزمایش های کبدی باشد. برای تشخیص هماتوم در بدن اغلب مطالعات تصویربرداری زیر انجام می گیرد:
- توموگرافی کامپیوتری سر (CT) که می تواند برای تأیید و یا تشخیص هماتوم زیر جلدی مفید می باشد.
- CT شکم آزمایش خوبی برایت شخیص هماتوما در حفره شکمی (داخل شکمی، کبدی، طحال، رتوپروتئون، صفاقی) می باشد.
- تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) در تشخیص نوع اپیدورال نسبت به سی تی اسکن قابل اطمینان تر است.
درمان هماتوم
هنگام درمان باید به محل، علائم و وضعیت بالینی فرد توجه کرد. گاهی به هیچ درمان خاصی نیاز نیست؛ اما گاهی حال فرد چنان وخیم است که باید هرچه سریعتر مراقبت های پزشکی را دریافت کند. درمان هماتومهای سطحی را به راحتی می توان درخانه انجام داد. بیشتر آسیب ها و کبودی ها را می توان با استراحت، کمپرس یخ ۲۰ دقیقه، ۴ تا ۸ بار در روز و فشرده سازی درمان کرد. فشرده سازی با استفاده از باندهای الاستیک انجام می شود. داروهای ضد درد مانند استامینوفن ( تایلنول ) به کاهش درد ناشی از هماتوم کمک میکنند. هماتوم subdural که منجر به علائمی مانند سردرد، ضعف یا سرگیجه می شود، ممکن است نیاز به تخلیه فوری توسط یک جراح مغز و اعصاب داشته باشد. اگر علت اصلی بروز خونریزی مشخص باشد، اصلاح یا درمان آن می تواند یک گام ضروری برای درمان باشد. به عنوان مثال، اگر فرد مبتلا برای شرایط دیگرداروی رقیق کننده خون مصرف می کند، پزشک معالج بسته به وضعیت فرد ممکن است درمان با دارو مورد نظر را قطع کند.
تزریق چربی به واژن یا لابیا (جهت جوانسازی) و تزریق فیلر به آلت تناسلی (جهت افزایش حجم) در کلینیک دکتر حسن زاده ، متخصص پوست، مو، زیبایی و لیزر در سنندج انجام می شود. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 33246361 - 087 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درمان لکه های ریز خونی زیر پوست یا پورپورا
تاریخ انتشار : 1401-08-26تاریخ بروز رسانی : 1403-09-25 -
آیا برداشتن خال صورت عوارض دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-03-16تاریخ بروز رسانی : 1401-03-19 -
با شایع ترین مشکلات پوستی در دوران سالمندی آشنا شوید
تاریخ انتشار : 1401-11-22تاریخ بروز رسانی : 1401-12-04 -
اگر لب شما هم تبخال میزند این مطلب را بخوانید
تاریخ انتشار : 1401-06-07تاریخ بروز رسانی : 1403-02-30 -
خال بکر چیست و چه عواملی باعث ایجاد خال بکر میشوند؟
تاریخ انتشار : 1401-04-23تاریخ بروز رسانی : 1401-06-11
علي یار [ 1402-09-09 ]
سلام خسته نباشید من باردار آری سومم هست و تو روز لکه های کمرنگ میبینم هفته ششم رفتم سونو که بهم گفتن هماتوم دارم و زیر شکمم درد زیاد داره، دلیلش رو نمیدونم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .