بیماری مورفه آ
مورفه آ یا اسکلرودرمای محدود، یکی از بیماری های نسبتاً نادر پوستی است. در این بیماری به علت رسوب بیش از حد بافت کلاژن پوست بخصوص کلاژن های شماره 1 و 3 در لایه میانی پوست (درم)، رنگ و جنس پوست در مناطقی از بدن تغییر میکند، پوست به رنگ قرمز تا ارغوانی در می آید و جنس پوست سفت و سخت می شود. پوست منطقه مبتلا خشک و براق میشود؛ چراکه ضمائم پوست مانند غدد عرق و موها در این بیماری از بین می روند. گاهی رسوب کلاژن در لایه های عمقی تر پوست هم ایجاد می شود. ضایعات ممکن است محدود به تنه (شکم و یا پشت) باشند یا در موارد نادرتر صورت یا اندام ها را مبتلا سازند. بیماری می تواند به صورت یک یا چند ضایعه محدود تا ضایعات گسترده و درگیری مناطق وسیعی از بدن مشاهده شود. این بیماری در زنان و کودکان شایعتر می باشد. در اغلب موارد مورفه آ، تنها لایه های پوست گرفتار میشوند؛ اما در مواردی ممکن است عضلات زیر پوست منطقه مبتلا هم ضعف پیدا کنند و یا اگر بیماری روی مناطق مفصلی و بندهای انگشتان باشد، محدودیت در حرکات مفصل مبتلا ایجاد می شود. مورفه آ معمولاً با گذشت زمان خود به خود درمان میشود هرچند عود بیماری معمول است. در عین حال، در صورت ماندگار یا بازگشت بیماری درمان به کمک دارو و سایر روش های دیگر در دستور کار قرار میگیرد.
علت مورفهآ
علت دقیق مورفهآ ناشناخته است. به نظر میرسد عوامل ژنتیکی موضعی نقش دارند. به عنوان مثال موزاییکزایی پوستی ممکن است در مورفهآی خطی مهم باشد که از خطوط رشد و توسعه اپیدرم Blaschko پیروی میکند. حداکثر 40٪ از بیماران مبتلا به اشکال شدید مورفهآ سابقه شخصی یا خانوادگی بیماری خودایمنی (مثل بیماری تیروئید و بیماری ویتیلیگو ) یا بیماری روماتولوژی (مثل آرتریت روماتوئید) دارند.
به دلایل ناشناخته، مورفهآ اغلب پس از یک عامل خارجی رخ میدهد، مانند:
- گزش حشرات یا گزش کنه (نقش Borellia burgdorferi علت بیماری لایم بحثبرانگیز است.)
- تزریق (به عنوان مثال بلئومایسین، سیلیکون) یا واکسیناسیون
- اصطکاک مکرر
- عمل جراحی
- رادیوتراپی
- زخم نفوذی
- ورزش شدید
- اصطکاک جزئی مکرر در امتداد کمربند، بند سوتین و ناحیه کشاله ران
- مورفهآی مربوط به تروما ممکن است در محل آسیبدیده یا در مکانهای دور نامربوط رخ دهد.
علائم مورفه آ
علائم و نشانههای مورفه آ بسته به نوع و وضعیت بیماری متفاوت است. برخی از علائم رایج عبارتند از:
- بروز تکههای بیضوی شکل به رنگ مایل به قرمز که اغلب بر روی شکم، سینه یا پشت دیده می شود.
- وجود لکههای نامتعارف روی پوست که به تدریج که به تدریج در مرکز کمرنگ تر یا سفیدتر می شوند.
- ایجاد تغییرات تدریجی در پوست آسیبدیده که سخت، ضخیم، خشک و براق میشود
- از دست دادن و عدم رشد مو و غدد عرق در منطقه آسیب دیده در طول زمان
- مورفه آ معمولاً تنها بافت پوست و بافت زیر پوست را تحت تأثیر قرار میدهد؛ اما گاهی اوقات روی استخوان نیز تأثیر می گذارد. بیماری معمولاً چندین سال طول میکشد و سپس خود به خود از بین می رود. پس از بهبود ممکن است جای عارضه معلوم باشد (اسکار ناشی از آسیب دیدگی پوست).
فاکتورهای خطر بیماری مورفه آ
برخی فاکتورها می توانند بر ایجاد بیماری مورفه آ تأثیر داشته باشند:
- جنسیت و سن: خانم ها بیشتر از آقایان به بیماری مورفه آ دچار می شوند. بیماری مورفه آ می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد اما در سنین 2 تا 14 سالگی و یا در دهه چهلم زندگی شایع تر است.
- نژاد: بیماری مورفه آ در بین برخی نژادهای سفید پوست شایع تر می باشد.
انواع مورفه آ
- مورفه آ پلاکی: اکثر افراد مبتلا به مورفهآ این نوع از مورفهآ را دارند. در این نوع از مورفهآ سه الی چهار لکه بیضی شکل بر روی پوست ظاهر میشود که درد ندارد؛ ولی ممکن است گاهی خارش پوستی داشته باشد.
- مورفهآی پلاکی جنرالیزه: این وضعیت شامل چندین ضایعه گسترده است که بزرگتر هستند. مورفهآ جنرالیزه بافتهای عمیق تر را تحت تأثیر قرار می دهد که ممکن است به ضایعات استخوانی منجر شود. ضایعات نیز می توانند به یکدیگر بپیوندند.
- مورفهآ پان اسکلروتیک: یک نوع از بیماری با پیشروی سریع است که دارای پلاک های زیادی و تقریباً می تواند تمام بدن را پوشش دهد و به پوست دست و پا آسیب بزند. این نوع به تهاجمی ترین درمان نیاز دارد.
- مورفهآ خطی: مورفای خطی دارای یک باند واحد از پوست ضخیم و تغییر رنگ یافته است. معمولاً باند متورم تا بازو یا پا پایین می آید، اما ممکن است پیشانی شما را نیز بگیرد. این امر به عنوان en coup de saber گفته می شود؛ زیرا باعث می شود پوست ظاهراً به نظر برسد که توسط شمشیر زده شد. مورفه آ خطی شایع ترین نوع مورفه آ است که در کودکان در سن مدرسه دیده می شود. ضایعات ممکن است تا بافت زیر پوست خود، حتی به عضلات و استخوانهای آنها گسترش یابد و منجر به ناهنجاری ها می شود. اگر پیدایش خطی در چهره آنها رخ دهد، ممکن است باعث بروز مشکلاتی در چشمانشان یا تراز دندانهایشان بشود.
تشخیص بیماری مورفه آ
پزشک ممکن است با بررسی پوست آسیب دیده و سؤال ازعلائم شما، بیماری مورفهآ را تشخیص دهد. او ممکن است یک نمونه کوچک از پوست آسیب دیده (بیوپسی پوست) را برای آزمایش در آزمایشگاه ببرد. این کار ممکن است تغییراتی در پوست شما ایجاد کند، مانند ضخیم شدن پروتئین ( کلاژن ) در لایه دوم پوست (درم).
تشخیص مورفهآ از اسکلرودرمای سیستمیک و سایروضعیت های مشابه بسیار مهم است؛ بنابراین ممکن است پزشک شما را به متخصص بیماریهای پوستی (متخصص پوست) یا بیماری های مفاصل، استخوان ها و ماهیچه ها (روماتولوژیست) ارجاع دهد. تصویربرداری با سونوگرافی و رزونانس مغناطیسی ممکن است در نظارت بر پیشرفت بیماری و پاسخ به درمان مفید باشد.
درمان بیماری مورفه آ
معمولاً بدون درمان بهبود پیدا میکند. هرچند ممکن است جای اسکار و زخم روی پوست باقی بماند. تا زمان گذار بیماری به بهبود ممکن است روش های درمانی مختلفی برای تسریع در درمان تجربه کنید.
گزینههای درمان عبارتند از:
- کرم های دارویی (Medicated creams): پزشک ممکن است یک کرم حاوی ویتامین D مانند کلسپوتیرن (Calcipotriene، Dovonex، Taclonex) را تجویز کند تا به بهبود وضعیت پوست کمک کند. پوست معمولاً در طول ماههای اولیه پروسه درمان بهبود مییابد. عوارض جانبی احتمالی عبارتند از سوزش، خارش و بثورات. پزشک شما ممکن است کرم کورتیکواستروئید را به منظور کاهش التهاب پوست تجویز کند. مصرف بیش از حد کرم های پوستی باعث نازک شدن پوست شود.
- نور درمانی (Light therapy): برای مورفه آ شدید یا گسترده، درمان ممکن است شامل به کارگیری نور ماوراء بنفش ( فتوتراپی ) باشد.
- داروهای خوراکی (Oral medications): پزشک ممکن است به علت بروز عفونت شدید یا گسترده، داروهای ضد فشار خون مانند متوترکسات خوراکی (Trexall)، قرص های کورتیکواستروئید یا هر دو را تجویز کنند. حتی ممکن است هیدروکسی کلروکین (Plaquenil) تجویز شود. هر یک از این داروها عوارض جانبی بالقوه جدی خود را در دراز مدت دارد.
آیا بیماری مورفه آ خطرناک است؟
بیماری مورفه آ می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. عوارض بیماری مورفه آ عبارت است از:
- تأثیر بر اعتماد به نفس: مورفه آ می تواند تأثیر منفی بر اعتماد به نفس فرد داشته باشد، مخصوصاً اگر لکه های پوستی روی بازوها و پاها و یا صورت ایجاد شود.
- مشکلات حرکتی: بیماری مورفه آ می تواند بر بازوها و یا پاها به نحوی تأثیر بگذارد که حرکت مفاصل مختل شود.
- پوست سفت و تغییر رنگ یافته: لکه های سخت و تغییر رنگ یافته می توانند شرایطی را به نام مورفه آ ژنرالیزه ایجاد کنند.
- آسیب چشمی: کودکانی که در ناحیه سر و گردن به بیماری مورفه آ دچار می شوند ممکن است به آسیب چشمی دائمی دچار شوند.
دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست و مو در سنندج ، با ارائه خدماتی نظیر تزریق ژل ، تزریق بوتاکس ، تزریق چربی و تکنیکهای پیشرفته جوانسازی پوست از جمله اندولیفت و هایفوتراپی ، زیبایی و طراوت پوست شما را تضمین میکند. برای داشتن چهرهای جوانتر و پوستی بینقص با شماره تلفن 33246361 - 087 تماس حاصل فرمایید.!
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بیماری های پوستی شایع در فصل تابستان
تاریخ انتشار : 1395-04-23تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12 -
ضایعات پوستی میلیا در اطراف چشم
تاریخ انتشار : 1392-03-15تاریخ بروز رسانی : 1402-06-07 -
قارچ پوستی چیست و چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-01-11تاریخ بروز رسانی : 1403-08-30 -
انواع کیست چرکی صورت
تاریخ انتشار : 1400-12-28تاریخ بروز رسانی : 1401-01-05 -
مسائل و مشکلات پوستی در دوران بارداری
تاریخ انتشار : 1392-06-23تاریخ بروز رسانی : 1402-06-07
لیلا امانی [ 1402-05-15 ]
سلام آقای دکتر ممنونم ار توضیحات و بیان شفاف و واضحتون در مورد بیماری مورفه آ متاسفانه من هم دچار این بیماری شده ام و حدود 3ماه مورفه آپلاکی یک لکه اندازه گردو سمت چپ قفسه سینه ام و 3 لکه کوچک سمت راست و پایین شکمم خیلی ناراحتم به چند دکتر مراجعه کردم که گفتن نمونه برداری باید بشی و من قبول نکردم چون نمیخوام لکه ها دست کاری شوند و فقط یک پماد مومتازون واسم تجویز شد اما در یک پیج اینستا دیدم که با سیر سیاه و چند دمنوش گیاهی آرام بخش به شناسایی درست سیستم ایمنی کمک میکنن ، نظرشما چیه
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .