درمان موهای زائد هورمونی صورت در زنان
پرمویی زنان یکی از متداول ترین عارضه هایی است که برای زنان رخ میدهد. این موهای زائد میتوانند نشانگر اختلالات در اندامهای مختلف بدن باشند. موی زائد به طور کلی به معنی رشد موهای سیاه و ضخیمی در قسمتهایی از بدن است که در حالت معمولی نباید در آنجا رویش داشته باشند. این موهای زائد به دلیل به هم خوردن تعادل هورمون های زنانه و افزایش هورمون های مردانه در بدن ایجاد میشوند که در نتیجه رشد موهای ضخیم و سیاه مانند موهای مردان را در خانمها مشاهده خواهیم کرد. نام علمی این عارضه هیرسوتیسم و به انگلیسی hairsotism است که بیشتر در نواحی مثل صورت، سینه، پشت دیده میشود. هورمونهایی به نام آندروژن دلیل اصلی رشد موهای بدن هستند. اختلالات داخلی مختلفی برای علت موی زائد صورت مطرح شده است که هرکدام روشهای تشخیص جداگانهای داشته و درمان خاصی میطلبد، بنابراین باید برای تشخیص صحیح و شروع مراحل درمانی به پزشک مراجعه کرد.
چه هورمونی باعث موهای زائد میشود؟
هورمونی که بیشترین تاثیر را در ایجاد موهای زائد دارد، آندروژن است. آندروژنها، هورمونهای مردانهای هستند که در بدن هر دو جنس زن و مرد تولید میشوند، اما سطح آنها در مردان بیشتر است. افزایش سطح آندروژنها در زنان میتواند باعث ایجاد موهای زائد در نواحی مختلف بدن، از جمله صورت، سینه، شکم و پشت شود. این افزایش ممکن است ناشی از سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، اختلالات غده آدرنال، یا مصرف برخی داروها باشد. بررسی سطح هورمونها و تشخیص دقیق علت افزایش آندروژنها از طریق آزمایش خون توسط پزشک ضروری است تا درمان مناسب برای کنترل رشد موهای زائد تجویز شود.
علت رشد موهای زائد در صورت زنان
هورمونهایی به نام آندروژن، دلیل اصلی رشد موهای بدن هستند. این هورمونها که به عنوان هورمونهای مردانه شناخته میشوند، در هر دو جنس مرد و زن وجود دارند. با این حال، در زنان سطح آندروژنها بسیار پایینتر است. عدم تعادل هورمونی، به خصوص افزایش آندروژن یا سایر هورمونهای مردانه مانند تستوسترون، میتواند باعث رشد موهای ضخیم و تیره بر روی نواحی مختلف بدن مانند چانه و سینه شود. این اختلالات هورمونی ممکن است ناشی از عواملی مانند بلوغ، بارداری، قاعدگی، یائسگی یا برخی بیماریها باشند.
در ادامه به بررسی برخی از شرایط و بیماریهایی میپردازیم که میتوانند باعث رشد موهای زائد در زنان شوند:
1. سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) شایعترین علت رشد موهای زائد در زنان است و حدود ۱۲ درصد از زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری باعث افزایش سطح آندروژنها، قاعدگی نامنظم، افزایش وزن، و رشد موهای زائد در نواحی وابسته به آندروژن مانند چانه، سینه و کمر میشود.
2. تومورهای تخمدان یا غدد فوقکلیوی
تومورهای تخمدان یا غدد فوقکلیوی میتوانند باعث افزایش تولید هورمونهای آندروژن شوند. این تومورها میتوانند علائمی مانند درد لگن، قاعدگی نامنظم و افزایش رشد موهای زائد ایجاد کنند. تودههای خوشخیم و بدخیم تخمدانی میتوانند با آزمایشات تشخیصی شناسایی شوند.
3. سندروم کوشینگ
سندروم کوشینگ، اختلالی است که به دلیل افزایش کورتیزول در بدن ایجاد میشود. این سندروم ممکن است ناشی از مصرف طولانی مدت کورتیکواستروئیدها یا تومور غده فوق کلیوی باشد. سندروم کوشینگ میتواند منجر به افزایش موهای زائد، افزایش وزن، و آکنه شود.
4. مقاومت به انسولین یا دیابت
مقاومت به انسولین یا دیابت نوع 2 میتواند باعث افزایش سطح تستوسترون و رشد موهای زائد شود. این اختلال همچنین میتواند با مشکلات متابولیسم قند و چربی همراه باشد که بر سلامت کلی بدن تأثیر میگذارد.
5. بارداری
در دوران بارداری، تغییرات هورمونی به ویژه افزایش سطح تستوسترون و استروژن میتواند در برخی از زنان باعث رشد موهای زائد در نواحی مختلف بدن شود. این رشد معمولاً بعد از زایمان کاهش مییابد.
6. داروها
مصرف برخی داروها مانند استروئیدهای آنابولیک، تستوسترون، و برخی داروهای ضد افسردگی یا آنتیبیوتیکها ممکن است باعث رشد موهای زائد در صورت و بدن به عنوان یک عارضه جانبی شوند.
7. هیپرپرولاکتینمی
هیپرپرولاکتینمی وضعیتی است که بدن بیش از حد هورمون پرولاکتین تولید میکند. این وضعیت معمولاً با ترشح شیر از پستانها حتی در زنان غیرشیرده و رشد موهای زائد همراه است.
8. اختلالات تیروئید
اختلالات تیروئید میتوانند تعادل هورمونی بدن را تحت تأثیر قرار دهند و باعث رشد موهای زائد شوند. تیروئید بر تنظیم متابولیسم و دمای بدن تاثیر میگذارد و هرگونه اختلال در عملکرد آن میتواند به مشکلات هورمونی منجر شود.
9. هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال یک بیماری نادر است که باعث افزایش تولید آندروژن در غدد فوق کلیوی میشود. این وضعیت میتواند منجر به رشد موهای زائد در نواحی مختلف بدن و مشکلات هورمونی دیگر شود.
موارد مستعد موهای زائد در زنان
برخی از زنان با داشتن ویژگیهای زیر بیشتر به موی زائد در پیشانی، کمر، صورت و… مبتلا میشوند:
- زنان با داشتن سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
- افراد دارای سابقه ژنتیکی
- اختلالات غده هیپوفیز، غده فوقکلیوی یا غده تیروئید
- افراد با مقاومت در برابر انسولین
- افرادی که برای درمان اندومتریوز از دارو استفاده میکنند.
- افرادی که از استروئیدهای آنابولیک یا کورتیکو استروئیدها استفاده میکنند.
تشخیص موهای زائد هورمونی
پزشک ابتدا با گرفتن شرح حال و پرسیدن درباره سایر علائم به دنبال یافتن علت رشد موهای زائد در شما میگردد. در مرحله بعد درمورد داروهای مصرفی از شما میپرسد و سپس برای شما آزمایش خون درخواست میکند تا سطح هورمونها را در بدن شما بسنجد. همچنین سونوگرافی اولتراسوند و MRI برای بررسی کیست تخمدان و تومور آدرنال ممکن است ضرورت پیدا کند.
درمان موهای زائد هورمونی
- قرصهای ضد بارداری
- اسپیرونولاکتون
- فلوتامید
- سیپروترون استات
- متفورمین
- لیزر موهای زائد
- الکترولیز
- کرمهای موبر (ونیکا)
- میکرودرم ابریژن
- اپیلاسیون
قرص برای رفع موهای زائد صورت
مصرف برخی از قرصها و داروهای هورمونی میتواند به کنترل و کاهش رشد موهای زائد در صورت کمک کند. یکی از رایجترین داروهای مورد استفاده، قرصهای ضد بارداری است که باعث تنظیم هورمونها میشود و رشد موهای زائد ناشی از هورمونهای مردانه (آندروژنها) را کاهش میدهد. داروهای دیگری مانند اسپیرونولاکتون که یک آنتیآندروژن است، میتواند باعث کاهش تولید آندروژنها و به دنبال آن کاهش موهای زائد شود. همچنین، داروهای فلوتامید و سیپروترون استات نیز از دیگر قرصهای تجویز شده برای درمان موهای زائد هورمونی هستند. اما باید توجه داشت که مصرف این داروها تنها با تجویز پزشک و پس از بررسی کامل وضعیت هورمونی بیمار امکانپذیر است.
دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست و مو در سنندج ، با ارائه خدماتی نظیر تزریق ژل ، تزریق بوتاکس ، تزریق چربی و تکنیکهای پیشرفته جوانسازی پوست از جمله اندولیفت و هایفوتراپی ، زیبایی و طراوت پوست شما را تضمین میکند. برای داشتن چهرهای جوانتر و پوستی بینقص با شماره تلفن 33246361 - 087 تماس حاصل فرمایید.!
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
لیزر موهای زائد آقایان
تاریخ انتشار : 1400-06-08تاریخ بروز رسانی : 1402-06-30 -
رفع موهای زائد با لیزر دایود
تاریخ انتشار : 1400-04-07تاریخ بروز رسانی : 1403-08-07 -
علت برگشت موها بعد از لیزر چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-07-05تاریخ بروز رسانی : 1403-02-30 -
لیزر کل بدن چقدر طول میکشد؟
تاریخ انتشار : 1400-11-06تاریخ بروز رسانی : 1400-11-16 -
دستگاه لیزر الکساندرایت کندلا چگونه عمل میکند؟
تاریخ انتشار : 1400-04-17تاریخ بروز رسانی : 1402-06-29
مهسا [ 1402-05-22 ]
فقط ای کاشک ذکر می کردید که برای در مان این مشکل به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟؟؟ در کل متن کاملی بود. ممنون.
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .