شناخت و تشخیص انواع شوره سر
پوست انسان در خارجی ترین سطح خود، به خاطر داشتن کراتین، به طور مداوم درحال بازسازی سلولی است. به همین دلیل، سلولهای لایه بیرونی آن در تماس مداوم با فضای اطراف از بین میروند و سلول های جدیدی جایگزین آن میشوند. اگر در اسکالپ سر، این روند مرگ سلولی افزایش پیدا کند، به شکل شوره سر قابل مشاهده است. شوره سر یاDandruff عارضه ریخته شدن سلول های اسکالپ است. شوره سر یکی از بیماری های شایع است که در سنین مختلف رخ میدهد. این شوره ها مسری نیستند و خطر خاصی هم برای بدن ندارند؛ اما ممکن است از نظر نظافت و زیبایی، مشکلاتی را برای شما به وجود بیاورند.
علت شوره سر
شوره سر میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد، ازجمله:
- پوست تحریک شده و چرب سر
- حساسیت پوست سر به محصولات مراقبت از مو
- نشستن مو با شامپو به اندازه کافی، رعایتنکردن بهداشت مو یا باقی ماندن شامپو روی موها در حین شستشو
- بروز قارچهایی مانند مخمر مالاسزیا. مالاسزیا بیشتر در پوست سر بزرگسالان رشد می کند.
- ابتلا به بیماریهای پوستی: بیماریهای پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس، وضعیتی التهابی را برای پوست ایجاد میکنند که باعث تجمع سریع، خشن و خشک سلولهای مرده پوست به صورت فلسهای ضخیم میشود که این فلسها را به نام شوره سر میشناسیم.
- سن: شوره سر معمولاً از دوران جوانی فرد شروع میشود و تا سنین میانسالی ادامه مییابد. این بدان معنی نیست که افراد مسن دچار شوره سر نمیشوند. شوره سر برای برخی از افراد میتواند مادام العمر باشد.
- ابتلا به بیماریهای خاص: بیماریهایی مانند پارکینسون، HIV مثبت یا سایر بیماریهایی که بر سیستم عصبی بدن تأثیر میگذارند، خطر شوره سر را افزایش میدهند.
- عدم تعادل هورمونها بهخصوص آندروژنها میتواند باعث ایجاد شوره سر شود.
- تغذیه نادرست و ناسالم، کمبود ویتامینها و مواد معدنی
- استرس زیاد و تعریق ناشی از آن
- قارچ: دو گونه از قارچها هستند که باعث شوره سر میشوند: مالاسزیا و ستریکتا و مالاسزیا گلوبوسا. این نوع قارچها برای رشد، نیاز به چربی پوست انسان دارند. روی پوست انسان ساکن میشوند و چربی سر را به اسیدهای چرب دلخواه خودشان تجزیه میکنند و باعث ایجاد شوره سر میشوند.
- کمبود خواب
- آسیبهایی که سشوار زدن و فر کردن بیش از حد به مو وارد میکند، همینطور، آسیبهای ناشی از رنگ کردن و بابلیس کشیدن زیاد مو باعث شوره سر میشود.
علائم شوره سر
- پوستهپوسته شدن پوست سر، مو، ابرو، ریش یا سبیل
- خارش پوست سر
- پوستهپوسته شدن سر نوزادان (کلاه گهواره)
- گاهی ممکن است در سرتان احساس سوزش کنید.
- گاهی ممکن است احساس کنید سرتان دچار زخم یا جراحت شده است.
- روی پوست سر، تکههای چرب دیده میشود
- در موارد شدید، پوست سر قرمز و متورم میشود.
- ریزش موقتی مو
- ورقه ورقه شدن پوست سر که در آب و هوای سرد، وخیمتر میشود.
انواع شوره سر
- شوره خشک
شورههای خشک، لایههایی از پوست سر هستند که سفید، مسطح و قابل دیدن هستند. این لایهها بهراحتی از پوست سر جدا میشوند. کسانی که به شورههای خشک مبتلا هستند، معمولاً موهای خشکی دارند و شوره خشک در بیشتر موارد، باعث خارش آزاردهندهای میشوند که این خاراندن، روند افزایش و تکثیر را تندتر میکند و باعث افزایش شوره سر میشود.
- شوره چرب
در شورههای چرب، ذرات کوچکتر، گردتر و کمی زردرنگ هستند. این ذرات، بهصورت ذرات چربی به پوست سر میچسبند و جداکردن آنها مثل شورههای خشک، کار سادهای نیست و باعث ایجاد زخم روی پوست میشود. با خاراندن پوست سر، اگر شورهها از نوع چرب باشند، فرد دچار ریزش شدید مو میشود و به همین دلیل بهتر است از خاراندن سر در این شرایط، اکیداً خودداری کنید.
- قارچ شوره سر
عفونت قارچی سر نوعی عفونت پوستی است که در اثر تکثیر بیش از حد قارچها ایجاد می شود، در این بیماری قارچ ها به پوست و فولیکول مو حمله می کنند و باعث خارش و پوسته پوسته شدن و ریزش مو در کف سر می گردند. قارچ پوست سر یک بیماری مسری و قابل انتقال است و در صورت عدم رسیدگی به آن فرد برای همیشه دچار کچلی می شود. خارش و قرمزی اولین علائم قارچ سر است.
رفع شوره سر
۱. پیشگیری از کمآبی بدن
میزان نوشیدن آب میتواند بر مشکل شوره سر شما تأثیرگذار باشد. اگر آب موردنیاز بدن، تأمین باشد، احتمال اینکه دچار شوره سر شوید، کاهش پیدا میکند. نوشیدن ۸ تا ۱۰ لیوان آب در روز را فراموش نکنید. همینطور از میوهها، سبزیها سرشار از آب هم استفاده کنید و از نوشیدن زیاد قهوه و چای پرهیز کنید.
۲. اصلاح رژیم غذایی
در رژیم غذایی، مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳، روی و ویتامین B6 را جا بدهید. از جمله این مواد میتوان به جوانه گندم، سبوس، گردو، جگر، فلفل، ماهی، سیبزمینی، بادامهندی، تخممرغ، زیتون و سبزیهای خام اشاره کرد. حتماً از مصرف غذاهای بسیار تند یا شیرین و بسیار چرب پرهیز کنید.
۳. در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
نور خورشید باعث بهبود تولید ویتامین D3 میشود و تولید چربیهای سالم روی پوست را تحریک میکند. برای پیشگیری از شوره سر، چند دقیقه ای از روز، زمانی که نور خورشید خیلی شدید نیست در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
۴. کنترل استرس
استرس، یکی دیگر از دلایل بروز شوره سر است. استرس و اضطراب میتواند تعادل شیمیایی را در بدن انسان تغییر دهد و باعث ترشح بیش از حد چربی روی پوست و در نتیجه، افزایش میزان شوره سر شود. برای مدیریت استرس، مدیتیشن انجام دهید یا از روشهایی که به آرامش ذهن و بدن کمک میکند، استفاده کنید تا بتوانید استرس را کنترل کنید.
۵. از شانه یا برسهای مرغوب استفاده کنید.
شانه نکردن روزانه موها نیز یکی از دلایل ایجاد شوره سر است. شانهزدن یا برس کشیدن مداوم و صحیح موها باعث از بین بردن پوستههای خشک روی پوست سر میشود و همینطور، جریان خون را به سمت پوست سر هدایت میکنند که باعث تقویت موها میشود.
درمان سریع شوره سر
کنترل استرس میتواند مشکلات پوستی و مویی افراد را کاهش دهد. علاوه بر آن بهتر است که افراد مبتلا به شوره سر در طول روز موهای خود را بیشتر شانه بزنند و به طور منظم حمام کنند. برای کمک به بهبود سریع این مشکل نیز میتوان از داروهای ضد شوره استفاده کرد.
رفع دائمی شوره سر
برای رفع شوره درمان قطعی وجود ندارد. شما می توانید با رعایت راه های مراقبتی، میزان شوره موی خود را کاهش داده و ان را از بین ببرید. شوره سر به دلایل مختلفی ایجاد میشود که هریک دارای درمان مخصوص به خود است، بنابراین نمیتوان روشی را بهعنوان بهترین روش درمانی معرفی کرد. در واقع شما باید توسط پزشک معاینه شوید تا بهترین روش برای درمان شوره سر مشخص شود.
برای درمان مشکلات و بیماری های پوستی ، بهترین گزینه مراجعه به متخصص پوست است. متخصص پوست با دانش بالا و آگاهی نسبت به ساختار پوست میتواند در درمان بیماری و بهبود عوارض آن بسیار کمک کننده باشد. دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست، مو، کاشت مو و لیزر در سنندج برای رفع مشکلات و بیماری های پوستی شما آماده ارائه خدمت میباشند.
درمان خانگی شوره سر
- سرکه سیب: سرکه سیب و آب گرم را به طور مساوی مخلوط کنید. سپس آن را روی موهای خشک خود ریخته و ماساژ دهید. توجه داشته باشید که این محلول پوست سر شما را به طور کامل بپوشاند. پس از چند دقیقه موی خود را با آب شستشو دهید. این کار را هفته ای دو بار تکرار کنید. اسیدیته سرکه سیب میزان PH پوست سر را تغییر می دهد در نتیجه رشد قارچ سر سخت می شود.
- جوش شیرین: این ماده اثرات بسیار قوی و مثبتی را بر روی شوره سر دارد. یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با یک فنجان آب مخلوط کرده و همانند شامپو از آن استفاده کنید. در یک روش دیگر هم می توانید پس از مرطوب کردن مو، مقداری جوش شیرین به موها بمالید. سپس با آب بشویید. جوش شیرین، قارچ های بیش فعال را که باعث ایجاد شوره سر می شوند کاهش می دهد.
- شنبلیله: مواد مغذی موجود در شنبلیله رشد سالم موها را تشدید کرده و پوسته پوسته شدن سر را برای همیشه از بین می برد. دو قاشق غذاخوری از دانه های شنبلیله را در آب به مدت یک شب خیس کنید. سپس دانه ها را از آب جدا کرده و آسیاب کنید. ماده خمیری به دست آمده را به مدت 45 دقیقه به موی سر خود بزنید و بعد با شامپو بشویید. مواد مغذی موجود در شنبلیله، پوسته پوسته شدن سر را برای همیشه از بین می برد.
- آسپیرین: آسپرین حاوی ماده ای فعال به نام اسید سالیسیلیک است که در اغلب شامپوهای مخصوص شوره وجود دارد. برای کنترل شوره سر، هر بار دو عدد آسپرین پودر شده را به شامپوی خود اضافه کنید و روی سر بمالید. مواد باید به مدت دو دقیقه روی موها بماند. سپس آن را با آب شست وشو دهید.
- روغن نارگیل: این روغن به طور مؤثر شوره سر را درمان می کند. قبل از حمام سه تا پنج قاشق غذاخوری روغن نارگیل را به پوست سر بمالید و بگذارید به مدت یک ساعت بماند. سپس آن را با شامپو بشویید. روغن نارگیل، به طور مؤثر شوره سر را درمان می کند
- لیموترش: کافی است دو قاشق غذاخوری آبلیمو به پوست سر بمالید و با آب بشویید. سپس یک قاشق مرباخوری آب لیمو را با یک لیوان آب مخلوط کنید و موها را با آن بشویید. این روش را به طور روزانه تکرار کنید تا شوره سر از بین برود. اسیدیته لیمو کمک می کند تا در میزان PH پوست سر تعادل به وجود آید.
- نمک: نمک برای از بین بردن شوره سر مؤثر است. کافی است پس از مالیدن کمی نمک به پوست سر، موهای خود را شامپو کنید. نمک برای از بین بردن شوره سر مؤثر است.
- آلوئه ورا: خاصیت خنک کننده آلوئه ورا، خارش پوست سر را از بین می برد. قبل از شامپو کردن مقداری آلوئه ورا به موهای خود بمالید. خاصیت خنک کننده آلوئه ورا، خارش پوست سر را از بین می برد.
- سیر: خاصیت ضدقارچی سیر برای رفع باکتری های ایجادکننده شوره سر خیلی مؤثر است. کافی است چند حبه سیر را له کنید و به پوست سر بمالید. برای پیشگیری از بوی تند، سیر له شده را با کمی عسل مخلوط کنید و سپس به موها بمالید.
- روغن زیتون: ماساژ مو با روغن زیتون قبل از خواب بسیار مؤثر است. بعد از مدتی موها را با شامپویی که همیشه استفاده می کنید شستشو دهید.
شامپو شوره سر
شامپو های دارویی که حاوی مواد زیر هستند در معالجه شوره مؤثر هستند.
- روی پیریتون
این درمان ضد قارچ باعث کاهش تولید مخمر می شود.
- اسید سالیسیلیک
این ماده در گروهی از داروهای موسوم به عوامل کراتولیتیک قرار دارد و به نرم شدن و ریختن سلولهای پوستی روی پوست سر شما کمک می کند
- سولفید سلنیوم
این یک ماده ضد عفونی است که باعث رفع خارش و پوسته پوسته شدن پوست سر می شود و پوسته های خشک را برطرف می کن.
- کتوکونازول
کتوکونازول اغلب مؤثرترین ماده ضد قارچی در کاهش و ریختن سلول ها از پوست سر است. در موارد شدید و مداوم شوره سر ، ممکن است هنگامی کار کند که سایر شامپو های ضد شوره اثر کمی یا بدون تأثیر داشته باشند. شامپوهایی که حاوی کتوکونازول هستند را می توان در افراد در هر سنی استفاده کرد. کتوکونازول با جلوگیری از رشد قارچها و مخمرها کار می کند.
- شامپو گوگرد برای شوره سر
گوگرد نیز در درمان شوره مؤثر است.
- اسید آلیسیلیک همراه با گوگرد
شامپوهایی که به طور همزمان این دو ماده را داشته باشند، در درمان شوره بسیار مؤثرتر واقع میشوند.
تزریق چربی به واژن یا لابیا (جهت جوانسازی) و تزریق فیلر به آلت تناسلی (جهت افزایش حجم) در کلینیک دکتر حسن زاده ، متخصص پوست، مو، زیبایی و لیزر در سنندج انجام می شود. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 33246361 - 087 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درماتیت سبورئیک چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-02-10تاریخ بروز رسانی : 1401-02-11 -
آیا رژیم های لاغری بر ریزش مو تأثیر دارند؟
تاریخ انتشار : 1401-05-19تاریخ بروز رسانی : 1403-03-02
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .