توضیحاتی درباره بیماری پوستی روزاسه
روزاسه یک شرایط مزمن اما قابل کنترل و درمان است که بخش مرکزی صورت را تحت تأثیر قرار داده که باعث قرمز شدن و برافروختگی و رگهای خونی قابل مشاهده در صورت میشود و همچنین ممکن است برجستگیهای کوچک پر از چرک ایجاد کند. این علائم و نشانهها میتواند برای چند هفته تا چند ماه وجود داشته و سپس برای مدتی از بین برود. این بیماری اغلب با آکنه و سایر بیماریها و اختلالات پوستی اشتباه گرفته میشود. روزاسه در خانمها و در افراد با پوست روشن شایعتر است؛ اما شدت علائم در آقایان بیشتر است. از آنجا که علت روزاسه به طور دقیق مشخص نیست درمانی برای روزاسه وجود ندارد؛ اما میتوان علائم و نشانهها را با درمان موضعی و تغییر سبک زندگی تا حدی زیادی کنترل کرد.
آکنه روزاسه چیست؟
آکنه روزاسه به التهاب و قرمزی پوست که معمولاً در ناحیه بینی و گونه ها و پیشانی اتفاق می افتد و ممکن است با پیشرفت بیماری ناحیه گوش و قفسه سینه و پشت را نیز درگیر کند. آکنه روزاسه ممکن است خود به خود به وجود آید و سپس خوب شود؛ ولی بعد از مدتی جوش های ریز و عروق خونی بزرگ نمایان می شود.
علت روزاسه
محققان هنوز از علت اصلی ایجاد بیماری روزاسه آگاه نیستند. با این حال، عوامل زیر میتوانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند:
- سابقه خانوادگی: بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری دارای خویشاوندان مبتلا هستند. به این معنی که احتمالاً یک ترکیب ارثی یا ژنتیکی در این بیماری نقش دارد.
- ناهنجاریهای رگهای خونی: گرگرفتگی صورت و رگهای عنکبوتی به دلیل ناهنجاریهای رگهای خونی صورت ایجاد میشوند؛ اما از دلیل التهاب رگهای خونی مطلع نیستند.
- باکتری بهنام هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter Pylori): این باکتری تولید نوعی پپتید مؤثر برای گشادی عروق بهنام برادیکینین را تحریک میکند. بهعقیده کارشناسان، این باکتری در پیشرفت روزاسه نقش دارد.
- انگلی پوستی بهنام دمودکس فولیکولاروم (Demodex Folliculorum): این انگل روی پوست زندگی میکند و معمولاً مشکلی ایجاد نمیکند. با این حال، افراد مبتلا به روزاسه نسبت به افراد عادی تعداد بیشتری از این نوع انگل دارند؛ اما هنوز مشخص نیست انگلها موجب روزاسه میشوند یا روزاسه موجب بیشتر شدن انگلها میشود.
علائم بیماری روزاسه چیست؟
به طور کلی علائم و نشانه های ابتلای فرد به بیماری روزاسه شامل موارد زیر می شود:
- قرمز شدن پوست گونه ها
- گر گرفتگی صورت
- قرمزی صورت (اریتما)
- سوختگی
- پاسچول ها و برآمدگی های قرمز
- کیست های کوچک پوستی
- ضخیم شدن بافت صورت به خصوص در اطراف بینی
علت تشدید روزاسه
هر شخصی ممکن است دچار بیماری روزاسه شود؛ اما احتمال بروز این بیماری در افراد زیر نسبت به دیگران بیشتر خواهد بود:
- زنان
- داشتن پوست روشن به خصوص اگر قبلاً پوست فرد در برابر آفتاب آسیب دیده باشد.
- داشتن بیش از ۳۰ سال سن
- نوشیدن نوشیدنی های داغ و مصرف غذاهای فلفلی
- افزایش و بالا رفتن بیش ازحد دما
- نور خورشید یا وزش باد شدید
- احساسات و استرس
- ورزش
- مصرف داروهایی مثل داروهای فشار خون
- استفاده از لوازم آرایشی
انواع روزاسه
- زیرگروه اول که با نام اختصاری ETR شناخته می شود. این نوع بیماری به شکل گرگرفتگی و قرمزی پوست با نمایان شدن رگ های خونی قابل تشخیص است.
- زیرگروه دوم روزاسه پاپولوپوستولار (مانند آکنه) نام دارد. التهابات پوستی در این نوع به شکل آکنه پوستی پدیدار می شوند و معمولاً زنان میانسال را تحت تأثیر قرار می دهد.
- زیرگروه سوم معروف به رینوفیما می باشد. رینوفیما نوع نادر و کمیاب این بیماری است که ضخیم شدن پوست روی بینی را به همراه دارد. این نوع روزاسه اغلب آقایان را درگیر می کند و با انواع دیگر آن بروز می کند.
- زیرگروه چهارم روزاسه چشمی است که در ناحیه چشم و اطراف آن متمرکز می باشد.
تشخیص بیماری روزاسه
هیچ آزمایش تشخیصی نمیتواند ابتلا به روزاسه را رد یا تأیید کند. تشخیص بر اساس معاینه پزشک و سؤالاتی درباره علائم شما صورت میگیرد. قبل از تشخیص قطعی روزاسه نیاز است پزشک ابتلا به سایر بیماریها که با روزاسه اشتباه گرفته میشود را رد کند. در حقیقت آزمایشات تشخیصی به پزشک در رد سایر بیماریهای مشابه با روزاسه مانند لوپوس یا آلرژیها کمک میکند.
عوارض روزاسه
بینی یکی از مناطق اولیه درگیر با روزاسه میباشد. بینی قرمز و دارای برآمدگی میشود و رگهای کوچک خونی برجسته می شوند. اگر این عارضه بدون درمان رها شود، میتواند منجر به بدشکلی بینی شود. این مشکل بیشتر در مردان دیده شده است و با جراحی میتوان آن را از بین برد. نیمی از بیماران مبتلا به روزاسه، احساس خشکی، سوزش و وجود شن در چشم دارند. این افراد ممکن است قرمزی پلک داشته باشند و به نور حساس باشند. اگر روزاسه درمان نشود، موجب تخریب قرنیه چشم میگردد. چشم پزشک ممکن است آنتی بیوتیک خوراکی یا قطره ای، برای درمان چشم تجویز کند. اگر درمان انجام نشود، بینایی این افراد از بین میرود.
برای درمان مشکلات و بیماری های پوستی ، بهترین گزینه مراجعه به متخصص پوست است. متخصص پوست با دانش بالا و آگاهی نسبت به ساختار پوست میتواند در درمان بیماری و بهبود عوارض آن بسیار کمک کننده باشد. دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست، مو، کاشت مو و لیزر در سنندج برای رفع مشکلات و بیماری های پوستی شما آماده ارائه خدمت میباشند.
روشهای درمان روزاسه
روزاسه خود به خود از بین نمی رود و عدم درمان آن ممکن است باعث پیشرفت بیماری شود. برخلاف آکنه، خود درمانی با محصولات بدون نسخه، می تواند پوست شما را تحریک کند و قرمزی و برآمدگی های بیشتری ایجاد شود. برای درمان این بیماری بهتر است به یک پزشک مراجعه کنید. پزشک با تجویز داروهای مناسب به بهبود علائم شما کمک خواهد کرد. کاهش تماس با عوامل محرک، تغییر سبک زندگی و درمانهای خانگی نیز در کنار داروهای پیشنهادی در کنترل علائم مؤثر هستند. عادت به ورزشهای مراقبتی مناسب پوست هم میتواند کمککننده باشد. با رعایت موارد زیر به کاهش علائم بیماری کمک کنید:
- از دمای بالا دوری کنید.
- از مالش و لمس صورت خودداری کنید.
- در هوای سرد صورتتان را با روسری یا شال گردن بپوشانید.
- از مصرف کافئین، الکل، پنیر و غذاهای محرک خودداری کنید.
- از غذاها و نوشیدنیهایی که جوش پوستی ایجاد میکنند استفاده نکنید.
- بدون مشورت با پزشک، از کرمهای استروئیدی بدون نسخه استفاده نکنید.
- زمان بیرونرفتن، از کرم ضدآفتاب مناسب (با حداقل اس. پی. اف ۳۰) استفاده کنید.
- صورتتان را با پاککنندههای مناسب بشویید و از محصولات حاوی مواد محرک و الکل استفاده نکنید.
- از محصولاتی که موجب آکنه میشوند استفاده نکنید (این محصولات غدد چربی و عرق را مسدود میکنند).
- رطوبت پوست را با مرطوبکننده مناسب حفظ کنید (قبل از استفاده از مرطوبکننده اجازه دهید داروهای موضعی روی صورتتان خشک شوند).
- بهجای تیغ، از ریشتراش استفاده کنید تا پوست کمتر تحریک شود.
- استرس را کاهش دهید.
درمان های موضعی
- مترونیدازول
این ماده ی موضعی دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی بوده و یک درمان استاندارد طلایی برای روزاسه محسوب می شود. شما می توانید در طولانی مدت از این دارو استفاده کنید. مترونیدازول به صورت ژل، کرم یا لوسیون در دسترس است.
- آزلائیک اسید
آزلائیک اسید یک دی کربوکسیلیک اسید طبیعی با خواص ضدباکتریایی است. این دارو نیز به اندازه ی مترونیدازول مؤثر است. برخی از مطالعات نشان داده است که آزلائیک اسید در برخی موارد، تأثیرگذارتر از مترونیدازول می باشد؛ اما با پوست برخی از افراد سازگار نیست.
- بریمونیدین تارتارات
مصرف یک بار در روز کرم بریمونیدین تارتارات می تواند با کوچک کردن عروق خونی، قرمزی مربوط به روزاسه را کاهش دهد.
- ایورمکتین موضعی
ایورکتین موضعی یک کرم تجویزی برای درمان التهاب های پوستی مرتبط با روزاسه در بزرگسالان است. برخی از مطالعات خاصیت ضد التهابی این دارو را گزارش داده اند.
- کرم ترتینوئین
این کرم موضعی در برخی موارد برای بهبود روزاسه خفیف تجویز می شود. کرم ترتینوئین ممکن است سبب تحریک پوست شود، بنابراین باید آن را با احتیاط مصرف کنید.
- سولفاستامید سدیم و گوگرد
در برخی موارد برای درمان التهاب و قرمزی تجویز می شود.
داروهای خوراکی (سیستمی)
- آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک ها به علت داشتن خواص ضد التهابی، اغلب برای درمان روزاسه استفاده می شوند. پزشک معمولاً آنتی بیوتیک های موضعی را برای درمان روزاسه خفیف و آنتی بیوتیک های خوراکی را، برای درمان روزاسه متوسط تا شدید تجویز می کند. برخی از آنتی بیوتیک های خوراکی برای درمان روزاسه عبارتند از: تتراسایکلین، داکسی سایکلین و مینوسایکلین.
- ایزوترتینوئین
این دارو اغلب برای روزاسه شدید، یا روزاسه ای که به آنتی بیوتیک ها پاسخ ندهد تجویز می شود.
- لیزر درمانی و سایر عمل های زیبایی
لیزر درمانی شامل استفاده از اشعه، برای درمان رگ های خونی واضح روی پوست است که با سایر درمان ها بهبود نمی یابند. همچنین برخی از پزشکان برای کاهش رشد بیش از حد بافت ها در اثر رینوفیما لیزر، میکرودرم ابریژن یا عمل های زیبایی را توصیه می کنند.
- جراحی
در برخی از موارد، پوست بینی بر اثر ابتلا به بیماری روزاسه بسیار ضخیم میشود که به این عارضه رینوفیما گفته میشود. برای برداشتن بافت اضافهی پوست بینی میتوان از چند تکنیک مختلف جراحی استفاده نمود تا فرم بینی را اصلاح کرد و ظاهر بهتری به آن بخشید. این کار را میتوان با استفاده از لیزر، اسکالپل (تیغ مخصوص جراحی) و یا وسیله تهاجمی دیگری انجام داد که به آن تکنیک درم ابریژن گفته میشود.
تزریق چربی به واژن یا لابیا (جهت جوانسازی) و تزریق فیلر به آلت تناسلی (جهت افزایش حجم) در کلینیک دکتر حسن زاده ، متخصص پوست، مو، زیبایی و لیزر در سنندج انجام می شود. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 33246361 - 087 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آکنه روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟
تاریخ انتشار : 1391-12-22تاریخ بروز رسانی : 1399-10-12 -
بیماری مورفه آ
تاریخ انتشار : 1401-03-28تاریخ بروز رسانی : 1403-07-10 -
بیماری سالک؛ عوارض تشخیص و درمان
تاریخ انتشار : 1401-08-15تاریخ بروز رسانی : 1403-02-29 -
خشکی لب ها چه دلیلی دارد و درمان آن چیست؟
تاریخ انتشار : 1392-06-14تاریخ بروز رسانی : 1399-10-03 -
ماکولار آمیلوئیدوز پوستی چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-11-15تاریخ بروز رسانی : 1403-08-30
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .