منو کردستان، سنندج ، خیابان آبیدر، چهارراه صفری، مجتمع ژینا، طبقه سوم - تلفن : 33246361 - 087
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مراقبتهای پوستی / عوارض جانبی کورتون بر پوست

عوارض جانبی کورتون بر پوست

کورتون نام عامیانه گروهی از داروها است که خاصیت مسکن و تضعیف سیستم ایمنی بدن را داشته و در درمان تعداد زیادی از بیماری‌ها کاربرد دارند که نام علمی این دارو‌ها «کورتیکواسترویید» است و به شکل قرص، آمپول، اسپری و پمادهای موضعی در بازار وجود دارند. کورتیکواسترویید‌ها داروهای بسیار قوی هستند که در کنار اثرات سودمندشان برای درمان بیماری‌های مختلف، عوارض جانبی گوناگون و گاهی خطرناک دارند؛ لذا نباید به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک و یا در دوره‌ای طولانی‌تر از آنچه پزشک تجویز کرده است مصرف شوند.

آنچه در این مطلب میخوانید

عملکرد کورتون

کورتیکواستروئیدها با حضور در سیستم ایمنی بدن، مانع تولید موادی مانند پروستاگلاندین‌ها (prostaglandins) در بدن می‌شوند. این مواد در بدن حساسیت و التهاب ایجاد می‌کنند. با وجود این، این داروها مانع از عملکرد صحیح سلول‌های سفید خونی و مبارزه‌ی آنها با عوامل خارجی در بدن هم می‌شوند و در عملکرد صحیح سلول‌های سفید خونی اشکال ایجاد می‌کنند. مداخله در کار سیستم ایمنی باعث افزایش خطر عفونت می‌شود. این داروهای محبوب می‌توانند عوارض جانبی زیادی داشته باشند. عوارض داروهای کورتونی به میزان و مدت مصرف آنها بستگی دارد. هر چه مقدار و مدت درمان بیشتر باشد عوارض آن بیشتر خواهد بود.

عوارض کورتون

انواع کورتون

  1. بتامتازون (سِلِستون)
  2. بودزوناید (انتوکورت. ای.سی)
  3. کورتیزون (کورتون)
  4. دگزامتازون (دِکادرون)
  5. هیدروکورتیزون (کورتِف)
  6. متیل‌پردنیزولون (مِدرول)
  7. پردنیزولون (پرِلون)
  8. تریامسینولون (کِنالوگ، کِناکورت).

کاربرد مصرف کورتون

موارد بی‌شماری از کاربرد این داروها در درمان درازمدت بیماری‌ها وجود دارد که قابل جایگزینی با هیچ داروی دیگری نیستند و به دلیل خاصیت تضعیف ایمنی کورتون‌ها استفاده وسیع از این داروها برای درمان بیماری‌های خود ایمنی صورت می‌گیرد. مثلاً:

تزریق آمپول کورتون در کاهش درد و التهاب مؤثر است. از داروهای کرتیکواستروئید برای پیشگیری از رد پیوند عضو و بسیاری بیماری‌های دیگر نیز استفاده می‌شود. همچنین از این داروها برای درمان بیماری‌های سیستمیک زیر استفاده می‌شود:

  1. لوپوس
  2. پسوریازیس شدید
  3. سرطان خون
  4. لنفوم
  5. پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک
  6. کم خونی همولیتیک خود ایمنی

عوارض کورتون بر پوست

تغییرات پوستی از عوارض شایع مصرف استروئیدها است. مهم‌ترین این عوارض عبارتند از:

عوارض تزریق کورتون در پوست سر

تزریق کورتون در پوست سر ممکن است عوارضی داشته باشد که شامل عفونت، آسیب به ریشه‌های مو، و نازک شدن پوست می‌شود. در برخی موارد، ممکن است بیماران احساس درد یا سوزش در ناحیه تزریق کنند. همچنین، تزریق مکرر کورتون می‌تواند منجر به بروز عوارضی نظیر آتروفی (نازکی) پوست و تغییر رنگ آن گردد. در نتیجه، مشاوره با پزشک قبل از انجام تزریق ضروری است تا خطرات احتمالی به حداقل برسد.

عوارض مصرف کورتون در زنان

زنان ممکن است عوارض خاصی را در نتیجه مصرف کورتون تجربه کنند. این عوارض شامل تغییرات هورمونی، افزایش وزن، آکنه و نازک شدن پوست می‌باشد. همچنین، مصرف کورتون می‌تواند به مشکلات قاعدگی و اختلال در تولید هورمون‌های زنانه منجر شود. در موارد بلندمدت، ممکن است خطر ابتلا به عفونت‌ها و بیماری‌های متابولیک نیز افزایش یابد. بنابراین، مشاوره پزشکی و پیگیری منظم در این زمینه ضروری است.

اینستاگرام دکتر حسن زاده

کاهش عوارض کورتون

مصرف کورتون البته در درمان بسیاری از بیماری‌ها حیاتی و لازم است و باید عوارض آن را به نوعی پذیرفت. خوشبختانه تمهیداتی برای کاهش این عوارض وجود دارد که به آنها اشاره می‌شود:

فواید کورتون برای پوست

کورتون‌ها، به عنوان داروهای ضدالتهاب، می‌توانند در درمان اختلالات پوستی مختلف مؤثر باشند. آن‌ها می‌توانند به کاهش التهاب، خارش و قرمزی ناشی از بیماری‌هایی مانند اگزما، پسوریازیس و درماتیت کمک کنند. همچنین، در مواردی که التهاب شدید وجود دارد، کورتون‌ها می‌توانند به بهبود سریع‌تر زخم‌ها و عوارض پوستی کمک کنند. در بسیاری از موارد، این داروها باعث تسکین علائم و بهبود کیفیت زندگی بیماران می‌شوند.

تاثیر کورتون بر مغز

کورتون‌ها بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می‌گذارند و می‌توانند باعث تغییرات خلقی، اضطراب و افسردگی شوند. این تأثیرات معمولاً در صورت مصرف دوزهای بالای کورتون یا استفاده مداوم آن‌ها مشاهده می‌شود. همچنین، مصرف کورتون ممکن است منجر به مشکلات حافظه و اختلالات خواب گردد. بنابراین، استفاده از این داروها باید تحت نظارت دقیق پزشک انجام شود.

دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست و مو در سنندج ، با ارائه خدماتی نظیر تزریق ژل ، تزریق بوتاکس ، تزریق چربی و تکنیک‌های پیشرفته جوانسازی پوست از جمله اندولیفت و هایفوتراپی ، زیبایی و طراوت پوست شما را تضمین می‌کند. برای داشتن چهره‌ای جوان‌تر و پوستی بی‌نقص با شماره تلفن 33246361 - 087 تماس حاصل فرمایید.!


آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مطلبی برای نمایش وجود ندارد
طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465